Cercetătorii de la Universitatea Stanford, SUA, au analizat dosarele medicale şi au observat că, atunci când li se cere să evalueze intensitatea durerii, femeile tind să declare un nivel mai ridicat al acesteia.
Una dintre explicaţii ar fi aceea că femeile comunică mai mult despre durerea pe care o simt, pe când bărbaţii evită subiectul. Însă unii medici cred că durerea reflectă probleme precum subdiagnosticarea unor afecţiuni în cazul femeilor, ceea ce înseamnă că acest decalaj are baze biologice.
Cele mai mari diferenţe au fost observate la pacienţii care sufereau de afecţiuni musculo-scheletice, respiratorii, circulatorii şi digestive. De asemenea, au existat diferenţe de percepere a intensităţii durerii în funcţie de sex, în cazul maladiilor din regiunea cervicală sau a sinuzitei acute.
Studiul s-a bazat pe autoevaluarea durerii de către pacienţi. Au fost utilizate două scale: una verbală şi alta non-verbală (bazată pe un observator extern). Pacienţii adulţi au fost rugaţi să îşi evalueze durerea pe o scală de la 0 la 11, unde 0 marca lipsa durerii, iar 11 semnala o durere inimaginabilă. În general, diferenţele de percepere a durerii au fost de 1 punct, femeile catalogând durerea ca fiind mai acută.
Specialiştii spun că diferenţele dintre bărbaţi şi femei în ceea ce priveşte perceperea durerii pot apărea şi ca urmare a hormonilor, a factorilor genetici sau psihologici. De asemenea, ciclul menstrual poate afecta raportarea femeilor la durere.
Cercetarea a subliniat şi faptul că femeile sunt mult mai dispuse să solicite îngrijire medicală, comparativ cu bărbaţii şi că, uneori, chiar şi modul de evaluare din partea medicului poate influenţa felul în care pacienţii cataloghează durerea. În plus, chiar dacă femeile merg la consult, asta nu înseamnă că întodeauna primesc tratamentul potrivit.
Alte studii au sugerat că femeile au dureri mai severe, mai frecvente şi de mai lungă durată, comparativ cu bărbaţii. Totodată, studii de laborator au reliefat că femeile au, în general, un prag mai scăzut al durerii.
„De multe ori, factorii cognitivi, emoţionali şi de comportament influenţează nivelul de suportabilitate al durerii”, a decarat dr. Irene Wu, asistent în cadrul UCLA Medical Center. Deşi nu a fost implicată în studiu, Wu a susţint şi faptul că, în cazul femeilor, stresul poate face ca durerea să pară mai intensă.
De-a lungul carierei sale, Wu a observat că femeile tind să indice mai multe zone ale corpului atunci când simt durere, spre deosebire de bărbaţi, care obişnuiesc să declare că au dureri doar într-o anumită zonă. Conform opiniei ei, maladiile care produc dureri cronice sunt mai comune în rândul femeilor. Pe de altă parte, femeile suportă durerile până ajung în stadii avansate, astfel încât, atunci când ajung la doctor, sunt abordate mai multe probleme deodată.
„Femeile suportă durerea o perioadă mai lungă de timp şi merg la doctor doar atunci când acestea devin insuportabile. Având probleme mai mari decât bărbaţii, este normal să aibă şi dureri mai mari,” a încheiat Wu.
Sursa: CNN